Przestępstwo znieważenia zwłok i grobu w polskich kodeksach karnych z 1932 i 1969 roku - Najman, Michał (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2024)
W artykule przedstawiono, w jaki sposób kryminalizowane były zachowania skierowane przeciwko zwłokom ludzkim lub miejscom ich spoczynku w Polsce w XX wieku przed wprowadzeniem obowiązującego obecnie kodeksu karnego. Przeanalizowano regulacje prawno-karne obowiązujące na ziemiach polskich do 1997 roku, to jest w kodeksach karnych z 1932 i 1969 roku. Ewolucja ustawowego przedmiotu ochrony, to jest umiejscowienia danych przestępstw w ustawach karnych, wskazuje bowiem na niewypracowanie rozwiązań co do określenia przedmiotu ochrony danych przestępstw. Ustawodawca nie jest władny określić, co jest chronione kryminalizacją znieważenia zwłok lub grobu, o czym świadczy umieszczenie w obecnym kodeksie karnym omawianego przestępstwa w grupie przestępstw przeciwko porządkowi publicznemu, który za W. Wolterem, jest ogólnym przedmiotem ochrony wszystkich przestępstw. Artykuł ma charakter przeglądowy, a jego celem jest streszczenie stanu wiedzy o danym przedmiocie. Ma również zachęcić do podjęcia dyskursu w tym temacie, a także uświadomić odbiorców, że prawo jest społeczną instytucją zmienną co do formy i treści wraz ze zmianami uwarunkowań społeczno-kulturowych.
Keywords: zwłoki; grób; znieważenie