Utworzenie stałego zakładu podmiotu zagranicznego przez działanie spółki zależnej w Polsce - Olewińska, Marta (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2024)
Zamierzeniem niniejszego artykułu jest przybliżenie sytuacji, które mogą powodować powstanie stałego zakładu podmiotu zagranicznego w Polsce wskutek kooperacji podjętej z polskim podatnikiem w świetle komentarza do Konwencji modelowej OECD z 2017 roku. W szczególności celem artykułu jest próba oceny, które aktywności podmiotu polskiego w stosunku do zagranicznego podmiotu powiązanego mogą wykraczać poza przygotowawczy i pomocniczy charakter. Autorka podjęła się zbadania wpływu poszczególnych komentarzy OECD na bieżący sposób oceny tych aktywności i wskazała charakterystyczne przykłady działań mogących wykreować stały zakład w Polsce. Poruszyła także dyskusyjną kwestię sposobu wykładni poszczególnych zmian Konwencji, a także komentarza do niej przy stosowaniu definicji stałego zakładu w umowach o unikaniu podwójnego opodatkowania.
Keywords: stały zakład; Konwencja modelowa OECD; BEPS