Siła procesu : Analiza wpływu strategicznej litygacji na prawo międzynarodowe w kontekście sprawy „Kadic v. Karadžić” - Lewandowska, Aleksandra (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2024)
Artykuł jest próbą omówienia wpływu strategicznej litygacji na praktykę prawno- międzynarodową na przykładzie procesu Kadic v. Karadžić, dotyczącego reperkusji bośniackiej wojny domowej. Autorka rozpoczyna rozważania od krótkiego rysu historycznego rozwoju prawa międzynarodowego (a dokładniej — prawa wojennego), ze szczególnym uwzględnieniem pojęcia ludobójstwa. Następnie analizuje pojęcie przemocy seksualnej oraz jej wykorzystywanie w kontekście konfliktów zbrojnych. Wskazując na pewne prawidłowości w prawodawstwie międzynarodowym, autorka dokonuje analizy zjawiska tak zwanej męskiej perspektywy praw. W kolejnej części przybliża kontekst oraz stan faktyczny sprawy Kadic v. Karadžić. W ostatniej części artykułu, opierając się na pojęciu strategicznej litygacji, autorka dokonuje analizy strategicznego charakteru procesu Kadic v. Karadžić.
Keywords: strategiczna litygacja; prawa kobiet; prawa człowieka; zbrodnia wojenna; ludobójstwo; zbrodnie przeciwko ludzkości