Glosa do wyroku Sądu Najwyższego z dnia 22 czerwca 2021 roku (sygn. II DK 56/21) - Modrzejewska, Klaudia (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2024)
Glosa przedstawia problematykę niesprecyzowania deliktu dyscyplinarnego, który godził w Kodeks etyki radcy prawnego. Zbyt ogólne sformułowanie cech bezprawności jest przyczyną niemożności zakwalifikowania zachowania jako czynu zabronionego. Sąd Najwyższy podkreślił, że opis zarzucanego czynu w postępowaniu musi być bardzo dokładny, aby było oczywiste, jakie działania są dozwolone, a jakie zakazane. Celem glosy jest zwrócenie uwagi na kwestię standardów postępowania, zwłaszcza na precyzyjne określenie czynu zagrożonego karą.
Keywords: prawo administracyjne; odpowiedzialność dyscyplinarna; zawód radcy prawnego; Kodeks etyki radcy prawnego