Analiza wartości rynkowej spółek groszowych notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych (GPW) w Warszawie - Lesiak, Magdalena (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2024)
Celem opracowania jest rozpoznanie wartości rynkowej spółek notowanych na GPW w Warszawie ze szczególnym uwzględnieniem tych podmiotów, których wartość księgowa na tyle przewyższa wartość rynkową, że ich akcje można uznać za groszowe. Artykuł obejmuje badania własne, toteż nakreślona została hipoteza, iż akcje groszowe spółek notowanych na GPW w Warszawie, stanowiąc o ich niedowartościowaniu względem kondycji finansowej, tworzą istotny spekulacyjny sygnał zakupowy dla inwestorów, co powoduje w dłuższej perspektywie wzrost wartości spółki na rynku. Przeprowadzone badania obejmują analizę ekonomiczno-finansową dotyczącą aspektu wartości rynkowej oraz analizę porównawczą i miary statystyczne. Otrzymane wyniki wykazały, że nie można dostrzec wyraźnego spekulacyjnego impulsu zakupowego, który wywoływałby w dłuższej perspektywie wzrost wartości spółki na rynku. Jednak pomimo istniejących fluktuacji w badanych obszarach, nie ma podstaw do jednoznacznego stwierdzenia, że zamysł dokonania inwestycji w tak zwane spółki groszowe, będzie nietrafny. Jednocześnie należy mieć na względzie, że ten rodzaj inwestycji związany jest z wysokim ryzykiem, na przykład ze względu na ograniczoną płynność.
Keywords: analiza ekonomiczno-finansowa; narzędzia statystyczne; wartość księgowa i wartość rynkowa; GPW w Warszawie; akcje groszowe