Wojewódzki konserwator zabytków jako organ współdziałający w procesie wydawania decyzji o warunkach zabudowy - Dobkowska, Ada; Gramza, Jacek (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2023)
W artykule została przedstawiona tematyka ochrony zabytków w planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym ze szczególnym uwzględnieniem roli i zakresu działań wojewódzkiego konserwatora zabytków w procesie wydawania decyzji o warunkach zabudowy jako organu współdziałającego. Wskazane zostały zasady postępowania przy wydawaniu takiej decyzji — na tej podstawie poruszono problematykę art. 53 ust. 4 pkt 2 ustawy z dnia 27 marca 2003 roku o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym. Wskazano również na zawartości art. 106 kodeksu postępowania administracyjnego jako jednego z kluczowych przepisów w kontekście współdziałania organów administracji publicznej, w tym przypadku na przykładzie wojewódzkiego konserwatora zabytków jako organu współdziałającego w myśl wyżej wymienionego przepisu. Jednocześnie przedstawiono, że jest on lex generalis w stosunku do chociażby art. 53 ust. 5 ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym, który w tym przypadku stanowi lex specialis i jest również bardzo istotny pod kątem poruszanej tematyki.
Keywords: decyzja o warunkach zabudowy; wojewódzki konserwator zabytków; zasada współdziałania organów; planowanie i zagospodarowanie przestrzenne; kodeks postępowania administracyjnego