Zwierzęta i ślady biologiczne w postaci śladów zoologicznych — ich znaczenie w kryminalistyce i procesie karnym - Klimaszewska, Zuzanna (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2023)
Niniejszy artykuł ma na celu przedstawienie istoty i znaczenia śladów biologicznych w postaci śladów zoologicznych oraz śladów entomologicznych i osmologicznych uzyskiwanych przy pomocy specjalnie przeszkolonych do tego psów i ukazanie roli, jaką odgrywają one w kryminalistyce i dochodzeniu do prawdy w procesie karnym. Rola zwierząt i śladów odzwierzęcych w miarę rozwoju technologii i badań DNA stale rośnie i niejednokrotnie mogą być one dowodem na popełnienie przestępstwa i naprowadzić śledczych na osobę winną czynu zabronionego. W orzecznictwie podkreśla się jednak konieczność krytycznego podejścia do materiałów dowodowych uzyskanych w ten sposób i urzeczywistniania w tym zakresie wzajemnej kontroli dowodów.
Keywords: kryminalistyka; ślady biologiczne; zwierzęta; dowód; proces karny; sprawa kryminalna; osmologia; entomologia