Urlop rodzicielski w świetle przepisów kodeksu pracy - Rafałko, Małgorzata (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2023)
Dyrektywa work-life balance zawiera instrumenty prawne mające umożliwić równiejsze dzielenie się obowiązkami opiekuńczymi oraz wyrównanie szans na rynku pracy. Kwestia ta jest szczególnie istotna w kontekście matek, które napotykają problemy w łączeniu obowiązków rodzinnych i zawodowych, czego konsekwencją jest wycofanie z życia zawodowego. W artykule autorka odnosi się między innymi do możliwości łączenia urlopu rodzicielskiego z pracą z uwzględnieniem rodziców dziecka, u którego zdiagnozowano ciężkie i nieodwracalne upośledzenie albo nieuleczalną chorobę zagrażającą jego życiu, powstałe w prenatalnym okresie jego rozwoju lub w czasie porodu.
Keywords: urlopy rodzicielskie; dyrektywa work-life balance; dzielenie się obowiązkami rodzicielskimi; godzenie życia zawodowego i rodzinnego; wspieranie rodzicielstwa