Język regionalny w Polsce i jego status w kontekście prób nowelizacji ustawy o mniejszościach narodowych i etnicznych oraz o języku regionalnym - Wereszko, Wojciech (Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2024)
Celem niniejszego artykułu jest przybliżenie problematyki języka regionalnego oraz jego ochrony na gruncie polskiego ustawodawstwa oraz Europejskiej Karty języków regionalnych lub mniejszościowych. Tematyka ta zyskała w Polsce w ostatnim czasie na aktualności za sprawą inicjatyw legislacyjnych zmierzających do poszerzenia katalogu języków posiadających omawiany status. Zwłaszcza w kontekście etnolektu śląskiego kwestia uznania za język regionalny budzi duże emocje i prowadzi do sporów, w których padają niekiedy argumenty nieodpowiadające rzeczywistości prawnej. Tym samym uzasadnione i potrzebne jest naukowe spojrzenie na problematykę języka regionalnego oraz podjęcie próby rzetelnego ukazania jakie skutki prawne i obowiązki po stronie państwa rodzi uznanie określonej mowy za tenże język.
Keywords: język regionalny; ustawa o mniejszościach narodowych i etnicznych oraz o języku regionalnym; Europejska Karta języków regionalnych lub mniejszościowych; język śląski