Między wolnością a kontrolą: Socjologiczne refleksje nad rozporządzeniem MiCA i przyszłością kryptoaktywów - Sobków, Karol (Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2024)
Artykuł analizuje rozporządzenie w sprawie rynków kryptoaktywów (MiCA) z perspektywy prawno-socjologicznej, podkreślając jego znaczenie w regulacji dynamicznie rozwijającego się rynku kryptoaktywów. W przeciwieństwie do dotychczasowych badań skupiających się na dogmatyczno-prawnych analizach, praca bada, jak regulacje oddziałują na fundamentalne idee decentralizacji i autonomii finansowej. Przy zastosowaniu wybranych teorii socjologicznych artykuł ukazuje napięcia między potrzebą stabilności rynkowej a wartościami promowanymi przez kryptoaktywa. Analiza wskazuje na przemyślenie dalszych prób regulacyjnych kryptoaktywów, w związku z obecnym i dalszym możliwym naruszeniem ich podstawowej idei – anonimowości i decentralizacji
Keywords: rozporządzenie MiCA; kryptoaktywa; społeczeństwo ryzyka; technologia DLT