Fundamenty myśli o stosunkach międzynarodowych Adolfa Marii Bocheńskiego - Nawrot, Jakub (Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2024)
Artykuł ten poświęcony jest myśli Adolfa Marii Bocheńskiego. Jego celem było opisanie najważniejszych zasad polityki międzynarodowej, które, zdaniem Bocheńskiego, były pewnymi ogólnymi prawidłami stosunków zagranicznych. Analizując całą myśl Bocheńskiego były to: zmienność polityki zagranicznej, dominacja racji stanu, niewielkie znaczenie geopolityki, dynamizm w relacjach międzynarodowych, kwestia ideologii, relatywizm polityczny, kluczowe znaczenie nacjonalizmu oraz swoboda prowadzenia polityki zagranicznej. Druga część artykułu została poświęcona ważnej kwestii na poziomie praktyki politycznej-relacjom niemiecko-polsko-rosyjskim. Bocheński stawiał tezę, że są one jest najważniejsze dla polskiej polityki zagranicznej i to one muszą determinować naszą politykę w innych kierunkach. Jego najważniejszym postulatem było rozbicie Związku Sowieckiego zgodnie z podziałami narodowościowymi tak aby, raz na zawsze, odsunąć od polski widmo sojuszu rosyjsko-niemieckiego.
Keywords: Adolf Maria Bochenski; principles of international politics; raison d'état; foreign policy