Organizacja i działalność Polskiego Instytutu Badania Zagadnień Ludnościowych (1931-1939) - Podkowski, Marek (Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2024)
W artykule omawiana jest organizacja i działalność Polskiego Instytutu Badania Zagadnień Ludnościowych. Powstało ono w 1931 roku. Bodźcem do powstania Instytutu było utworzenie trzy lata wcześniej w Paryżu Unii Międzynarodowej Badania Zagadnień Ludnościowych, a następnie Narodowych Komitetów, czy też Instytutów w różnych krajach. Celem Instytutu było prowadzenie badań naukowych nad zagadnieniami ludności. Choć formalnie Instytut nie był jednostką organizacyjną Głównego Urzędu Statystycznego to de facto obie instytucje ściśle współpracowały nad naukowymi badaniami demograficznymi i wspólnie publikowały ich wyniki. Poza tym Instytut prowadził między innymi badania: demograficzne w związku z ukończonym opracowaniem wyników spisu ludności z 1931 roku, nad rozrodczością w Polsce, emigracją z ziem polskich w latach 1870-1939, dotyczące urodzeń i zgonów niemowląt we wschodnich województwach Rzeczypospolitej.
Keywords: ludność; badania demograficzne; statystyka