Kryteria oceny rzetelności prowokacji policyjnej w orzecznictwie ETPCz: wystarczające standardy czy pole do nadużyć? - Lemańska, Aleksandra (Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2024)
Autorka w prezentowanym artykule bada dotychczasowe orzecznictwo Europejskiego Trybunału Człowieka pod kątem wyznaczonych przez niego standardów dotyczących metody dochodzeniowo śledczej, jaką jest prowokacja policyjna. Przedstawia wypracowaną przez Trybunał definicję prowokacji policyjnej a także wskazuje podstawę prawną skargi w postaci art. 6 Konwencji o Ochronie Praw Człowieka i Podstawowych Wolności. Autorka wskazuje standardy i poddaje je ocenie w zakresie ich jednolitości i konsekwencji. Autorka wskazuje na rozróżnienie pomiędzy aktywną a pasywną postawą funkcjonariuszy przeprowadzających operacje a także identyfikuje stosowany przez Trybunał dwustopniowy test badający granice legalności prowokacji. W wyniku przeprowadzonej analizy autorka wskazuje ryzyka i zagrożenia dla legalności prowokacji związane z osobą funkcjonariusza, który ją przeprowadza na tle standardów państwa demokratycznego.
Keywords: prowokacja policyjna; transakcja pozorna; Europejski Trybunał Praw Człowieka; rzetelny proces; standardy europejskie