Ewolucja zakresu podmiotowego praw człowieka na przykładzie sytuacji dyskryminacji rasowej w Stanach Zjednoczonych - Myśkow, Maria (Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2024)
Autor tekstu przedstawia historyczny rozwój podmiotowego zakresu ochrony praw człowieka z perspektywy ochrony praw czarnoskórej ludności Stanów Zjednoczonych Ameryki od założenia państwa, przez okres rewolucji, wojnę secesyjną, okres przemian XX w. i współcześnie. Wskazuje, że pomimo teoretycznie szerokiego zakresu podmiotowego ujętego w podstawowych aktach prawnych, które mówiły, że prawo do życia, wolności i własności należy się każdemu człowiekowi, w rzeczywistości przez wiele lat po ich uchwaleniu obowiązywało niewolnictwo, a następnie segregacja rasowa i dyskryminacja. Przedstawia jak historycznie kształtowało się ustawodawstwo, aby doprowadzić do faktycznej równości wszystkich ludzi w zakresie ochrony praw.
Keywords: dyskryminacja rasowa; zakres podmiotowy praw człowieka; prawo amerykańskie; rozwój historyczny prawa