Institution of Temporary President of the Republic of Croatia in Light of the Provisions of the Constitution of December 22, 1990 - Hadała, Anna; Pietras, Weronika (Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2024)
Celem niniejszego artykułu jest omówienie prawnych rozwiązań dotyczących zastępstwa Prezydenta Chorwacji, zawartych w art. 97 Konstytucji Republiki Chorwacji z 22 grudnia 1990 roku. Analiza obejmuje dwie podstawowe formy zastępstwa: czasową, która odnosi się do krótkotrwałej lub długotrwałej niezdolności prezydenta do pełnienia obowiązków, oraz trwałą, wynikającą z okoliczności takich jak śmierć, rezygnacja lub orzeczenie Sądu Konstytucyjnego o trwałej niezdolności prezydenta do sprawowania urzędu. Przepisy konstytucyjne powierzają wykonywanie obowiązków prezydenckich tymczasowemu zastępcy, którym jest przedstawiciel władzy ustawodawczej, czyli przewodniczący chorwackiego parlamentu. Analiza obejmuje wydarzenia z 1999 roku, kiedy długotrwała choroba prezydenta Franje Tuđmana i związany z nią brak możliwości pełnienia obowiązków doprowadziły do poważnego kryzysu polityczno konstytucyjnego Chorwacji i ujawniły istotne luki w obowiązujących przepisach konstytucyjnych.
Keywords: prezydent; zastępstwo prezydenta Republiki Chorwacji; przejściowa niemożność sprawowania urzędu prezydenta; opróżnienie urzędu prezydenta; przewodniczący Chorwackiego Parlamentu