Między związkiem państw a państwem związkowym : Carl Schmitt wobec nieunitarnych form ustrojowych - Brodnicki, Karol (Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2024)
Celem artykułu jest analiza poglądów Carla Schmitta na koncepcję nieunitarnych form państwa, która wpisuje się w nurt krytyki klasycznego podziału na federację i konfederację. Uważa on związek państw za narzędzie samozachowawstwa państw pod warunkiem homogeniczności. Schmitt sądzi, że kwestia suwerenności w związku państw musi pozostać kwestią nierozwiązaną. W przeciwnym razie związek upadnie lub stanie się państwem unitarnym. Z drugiej strony państwo związkowe można opisać jako możliwy rezultat centralizacji związku, ale nie jako prostą antytezę związku państw. Dla lepszego kontrastu autor porównuje koncepcje Schmitta z koncepcjami innych filozofów, takich jak Althusius, Monteskiusz i Kant, dochodząc do wniosku o nowatorskim, metapolitycznym podejściu niemieckiego prawnika.
Keywords: Schmitt, Carl (1888-1985); związek państw; państwo związkowe; suwerenność; federacja