Znaczenie telluryczności w myśli Carla Schmitta - Pietrzkiewicz, Rafał (Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2024)
Artykuł omawia znaczenie telluryczności w myśli politycznej Carla Schmitta, jednego z kluczowych filozofów politycznych i prawnych XX wieku. Telluryczność to więź człowieka z konkretną ziemią. Zdaniem autora wyżej wymieniona więź ma kluczowe znaczenie dla poglądów Schmitta nie tylko na porządek geopolityczny, ale i na politykę oraz suwerenność. Schmitt w swojej myśli podkreśla antagonistyczny podział między lądem a morzem, zwracając uwagę na konflikt między narodami lądowymi i morskimi, którego konsekwencją jest rywalizacja między odrębnymi porządkami politycznymi i kulturowymi. Myśl Schmitta podkreśla zatem znaczenie tradycyjnych więzi, zakorzenionych w lądzie, jako przeciwwagi dla liberalizmu potęg morskich.
Keywords: telluryczność; ląd; morze; partyzant; konflikt; nomos; porządek; geopolityka; prawo