Carl Schmitt w pismach Erica Voegelina - Popielarski, Marek (Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2024)
Celem artykułu jest przedstawienie opinii Erica Voegelina na temat myśli Carla Schmitta, a także jej wpływu na autora Nowej Nauki Polityki. W tym celu wykorzystano analizę jego przedwojennych tekstów, w szczególności recenzję "Nauki o konstytucji" oraz "Der autoritäre Staat". Z omówionego materiału można wnioskować o daleko posuniętej inspiracji koncepcjami Schmitta w myśli Voegelina, szczególnie na płaszczyźnie krytyki normatywizmu oraz rozumienia totalności ówczesnych ruchów politycznych. Z drugiej strony są możliwe do dostrzeżenia istotne różnice w rozumieniu wpływu przekonań i idei politycznych na władzę, a także w uznaniu naukowości pewnych pojęć, jak na przykład legalność czy państwo totalne. W artykule poruszono również problem oddziaływania myśli Schmitta na powojenną twórczość Voegelina, szczególnie w kontekście teorii reprezentacji. Zwrócono również uwagę na wspólną obydwu badaczom inspirację francuską myślą konstytucyjną, szczególnie teoriami Maurice’a Hauriou.
Keywords: Voegelin, Eric (1901-1985); Schmitt, Carl (1888-1985); teoria prawa; konstytucja