Postrzeganie Bundeswehry w politycznej narracji PRL - Birt, Marcin (Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2024)
Niniejsza publikacja dotyczy sposobu przedstawiania Bundeswehry – sił zbrojnych Republiki Federalnej Niemiec w oficjalnej narracji Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej (PRL) lat 1955-1989.Przyjęta teza badawcza niniejszego artykułu zakłada, iż Bundeswehrę postrzegano jednoznacznie negatywnie. Narracja PRL kreowała jej wizerunek jako dobrze uzbrojonej i wyszkolonej machiny wojennej, będącą narzędziem rewanżyzmu w rękach zachodnioniemieckich „odwetowców” i neonazistów, niepogodzonych z klęską III Rzeszy w 1945 roku. Bundeswehrze zarzucano kultywowanie najgorszych wzorców niemieckiego militaryzmu - w tym odwoływanie się do tradycji hitlerowskiego Wehrmachtu oraz Waffen-SS. W latach 1967-1968 łączono zagrożenie dla bezpieczeństwa PRL i Polaków ze strony tak postrzeganej Bundeswehry również w kontekście jej współpracy z armią izraelską. Siły zbrojne Izraela prezentowano jako zdominowane przez agresywnych syjonistów, jednoznacznie wrogich Polsce. Za materiał źródłowy przedmiotowego artykułu posłużyły przede wszystkim polskie publikacje dotyczące omawianego zagadnienia. Jest to uzasadnione znikomym zainteresowaniem wskazanym tematem w piśmiennictwie zagranicznym.
Keywords: Bundeswehra; RFN; PRL; propaganda komunistyczna