Inspiracja katechoniczna w myśli Carla Schmitta oraz arcybiskupa Fultona J. Sheena - Chrząszcz, Bartosz (Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2024)
Katechon (ten, który powstrzymuje) stanowi najważniejszą figurę w teologii politycznej Carla Schmitta. Wyznaczonym dlań zadaniem, które wymaga nieustannego wypełniania, jest podtrzymywanie istnienia świata, a tym samym powstrzymywanie apokalipsy, panowania Antychrysta i końcowej bitwy na polach Armagedonu. W istocie to nie Carl Schmitt, lecz św. Paweł uchodzi za autora tego pojęcia, ale nie licząc interesujących interpretacji, które zostały opracowane m.in. przez niektórych Ojców Kościoła czy średniowiecznych apokaliptyków, pojęcie to kojarzone jest głównie z jurystą z Plettenbergu. Celem tego tekstu jest zwrócenie uwagi Czytelników, że inspiracja katechoniczna pojawia się zarówno w piśmiennictwie tego niemieckiego uczonego, niebędącego w gruncie rzeczy przedstawicielem kleru, ale dysponującego nietuzinkową perspektywą konserwatywną, jak i duchownych Kościoła katolickiego. W tym zakresie za działanie zasadne uznano zestawienie poglądów Carla Schmitta z konkluzjami poczynionymi przez arcybiskupa Fultona J. Sheena.
Keywords: katechon; Antychryst; Schmitt, Carl (1888-1985); Sheen, Fulton John (1895-1979)