Deržavna promislova polìtika Ukraïni v umovah vìjni: vikliki ta prìoriteti - Yanchuk, Anna (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2023)
Stattâ prisvâčena doslìdžennû umov rozvitku promislovostì Ukraì̈ni v umovah rosìĭsʹko-ukraì̈nsʹkoì̈ vìĭni, a takož viklikam ta prìoritetam formuvannâ ìrealìzacìì̈ deržavnoì̈ promislovoì̈ polìtiki. Viznačeno osnovnì ìnstitucìĭnì ta zakonodavčì zagrozi dlâ rozvitku promislovostì. Doslìdženo zakonodavčo viznačenì ìnstrumenti dlâ stimulûvannâ ta regulûvannâ promislovogo virobnictva. Na osnovì analìzu umov funkcìonuvannâ promislovostì Ukraì̈ni, nadano praktičnì poradi ŝodo upravlìnnâ ì̈ì̈podalʹšim rozvitkom. Avtorom pokazano, ŝo sʹogodnìšnê ìnstitucìĭne pìdg̀runtâ ta zakonodavče regulûvannâ viâvilisâ zanadto slabkimi dlâ dostatnʹogo stimulûvannâ rozvitku promislovostì. Potrebuê reformuvannâ zakonodavstvo, ŝo vstanovlûê perelìk neobhìdnih ìnstrumentìv dlâ stimulûvannâ promislovostì. Avtorom nadano rekomendacìì̈ ŝodo viznačennâ strategìčnimi takì galuzì, âk OPK, APK ta energetiki. Stimulûvannâ rozvitku promislovostì maê vìdbuvatisâ za rahunok virobnictv z visokoû dodanoû vartìstû.
Keywords: promislove virobnictvo; deržavna promislova polìtika; voênnij perìod; povoênna vìdbudova ekonomìki; industrial production; public industrial policy; war period; post-war reconstruction of economy