Deržavna socìalʹna polìtika: osoblivostì ì realìzacìâ v Ukraïnì - Miliukhina, Anastasiia; Rybchenko, Artem (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2023)
U stattì rozglânuto pitannâ realìzacìì̈ deržavnoì̈ socìalʹnoì̈ polìtiki ta ì̈ì̈ osoblivostì v Ukraì̈nì. Viznačeno ponâttâ, metu, principi deržavnoì̈ socìalʹnoì̈ polìtiki Ukraì̈ni z metoû rozkrittâ teoretičnih aspektìv ì̈ì̈ funkcìonuvannâ. Rozkrito organìzacìĭnopravovì zasadi deržavnoì̈ socìalʹnoì̈ polìtiki, dlâ z`âsuvannâ aspektìv pravovogo regulûvannâ ì̈ì̈ dìâlʹnostì. Porìvnâno praktičniĭ dosvìd upravlìnnâ socìalʹnoû sferoû u takih kraì̈nah âk Polʹŝa ta Danìâ z metoû adaptuvannâ ì̈h dosvìdu dlâ zastosuvannâ v Ukraì̈nì. Proanalìzovano sučasniĭ stan realìzacìì̈ deržavnoì̈ socìalʹnoì̈ polìtiki dlâ ocìnki efektivnostì dìâlʹnostì, ta viznačeno problemi, âkì ìsnuûtʹ ta činniki, ŝo ì̈h spričinili. Rozkrito rolʹ socìalʹnoì̈ sferi âk skladovoì̈, âka vplivaê na rozvitok Ukraì̈ni. Na osnovì proanalìzovanih danih viznačeno naprâmi udoskonalennâ upravlìnnâ socìalʹnoû sferoû z metoû pokraŝennâ realìzacìì̈ deržavnoì̈ socìalʹnoì̈ polìtiki v Ukraì̈nì. Zagalom, analìzuûči sučasniĭ stan realìzacìì̈ deržavnoì̈ socìalʹnoì̈ polìtiki bulo viâvleno râd problem, âkì zumovlûûtʹ ì̈ì̈ neefektivnìstʹ, tomu na sučasnomu etapì vse, ŝe zališaêtʹsâ vìdkritim pitannâ ŝodo togo, âk rozrobiti efektivniĭ ta dìêviĭ mehanìzm funkcìonuvannâ deržavnoì̈ socìalʹnoì̈ polìtiki.
Keywords: deržavna socìalʹna polìtika; socìalʹna sfera; upravlìnnâ socìalʹnoû sferoû; state social policy; social sphere; social sphere management