W „oparach” drugiego etapu reformy samorządowej. Dwa wymiary aktywności samorządu województwa - Glinka, Kamil (Instytut Politologii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2024)
Rozdział ten ma na celu przedstawienie dwóch kluczowych wymiarów funkcjonowania województw w polskich realiach politycznych ostatnich 25 lat. Pierwszy wymiar dotyczy zarządzania publicznego, które koncentruje się na rozpoznawaniu i zaspokajaniu zbiorowych potrzeb mieszkańców. Obejmuje to różnorodne inicjatywy i przedsięwzięcia, zarówno krótko-, średnio-, jak i długoterminowe, które mają na celu stymulowanie procesów o endogenicznym charakterze. Drugi wymiar, określany jako konkurencyjny, odnosi się do dynamiki rywalizacji politycznej o poparcie mieszkańców w wyborach do sejmików województw. W tym kontekście sejmiki województw są regionalnymi arenami sporu politycznego, gdzie różne partie i komitety wyborcze rywalizują o władzę. Wybory te są kluczowe dla kształtowania polityki regionalnej i mają istotny wpływ na zarządzanie województwami. Analiza osadzona jest w kontekście drugiego etapu reformy samorządowej, który wprowadził trójstopniowy podział terytorialny państwa. Badanie opiera się na analizie porównawczej oraz analizie treści dokumentów prawnych, które dotyczą organizacji i funkcjonowania samorządów wojewódzkich.
Keywords: zarządzanie publiczne; polityka regionalna; rywalizacja polityczna; reforma samorządowa 1998 roku w Polsce; sejmiki województw