Gra o regiony 1998 i 2002 : wybory do sejmików województw w Polsce - Alberski, Robert; Cichosz, Marzena; Tomczak, Łukasz (Instytut Politologii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2024)
Monografia ta jest kolejnym tomem poświęconym wyborom do sejmików województw w Polsce, opracowanym przez ogólnopolski zespół badawczy. Publikacja jest wyjątkowa, ponieważ analizuje początki funkcjonowania samorządów województw po reformie administracyjnej z 1999 roku oraz wyniki dwóch pierwszych wyborów w 1998 i 2002 roku. Dla autorów jest to ważne uzupełnienie luki badawczej, które pozwoli na formułowanie bardziej ogólnych wniosków dotyczących rywalizacji na poziomie regionalnym.Książka składa się z 19 rozdziałów. Dwa pierwsze, autorstwa Kamila Glinki i Roberta Alberskiego, wprowadzają w tematykę reformy samorządowej z 1999 roku, roli i zadań samorządów województw oraz zmieniających się reguł gry wyborczej w latach 1998-2002. Kolejne rozdziały zawierają analizy sytuacji w poszczególnych województwach, z uwzględnieniem specyfiki regionalnych scen politycznych, charakterystyki głównych uczestników rywalizacji oraz wyników wyborów w 1998 i 2002 roku. Ostatni rozdział poświęcony analizie politycznych konsekwencji elekcji do sejmików I i II kadencji.
Keywords: rywalizacja polityczna; elekcje do sejmików województw; samorządy województw; sceny polityczne województw; wyniki wyborów do sejmików wojewódzkich 2002; wyniki wyborów do sejmików wojewódzkich 1998