Gendered Pathways to Power: The Role of Social Capital in Shaping Political Journeys in Ghana - Nyadroh, Cornelia Ameyo (2024)
Nierówności płci utrzymują się na całym świecie, zwłaszcza w polityce, gdzie kobiety napotykają znaczące bariery w równym uczestnictwie i reprezentacji. W przeciwieństwie do zachodnich ramanalizy, w których niebinarne tożsamości mają aktualnie kluczowe znaczenie dla dyskursu o nierówności płci, kontekst ghański ogranicza dyskusję do binarnego i biologicznego determinizmu, konceptualizując nierówność płci jako dysproporcję między mężczyznami i kobietami. W Ghanie polityczna nierówność płci odzwierciedla szersze wyzwania społeczne związane z rolami i reprezentacją płci. Mimo że wcześniejsze badania analizowały to zjawisko z różnych perspektyw, nadal istnieje luka w badaniu, w jaki sposób dostęp polityków do kapitału społecznego i jego wykorzystanie przyczyniają się do nierówności płci w polityce. Niniejsza rozprawa wykorzystuje teorię kapitału społecznego, czerpiąc z koncepcji Bourdieu oraz Nahapiet i Ghoshala, aby zbadać, w jaki sposób kapitał społeczny i jego wykorzystanie kształtują udział kobiet w polityce w północnych regionach Ghany i w regionie Wielkiej Akry. Celem badań było zbadanie znaczenia czynników społecznych, kulturowych i ekonomicznych wpływających na relacje między płciami oraz zidentyfikowanie barier i okoliczności wspierających funkcjonowanie kobiet w polityce w obu regionach
Keywords: kobiety politycy; nierówność płci; region Wielkiej Akry; region północny; partycypacja polityczna; kapitał społeczny