Przesłanki stosowania środków karnych i instrumentów administracyjnych w ochronie zwierząt - Adamczyk, Karolina; Biały, Sebastian (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2024)
Człowiek, który decyduje się na posiadanie zwierzęcia, zobowiązuje się do wypełniania podstawowych obowiązków względem niego, takich jak poszanowanie, ochrona i opieka. Ze względu na to, że te wartości są podstawą aktu prawnego, ustawę należy interpretować zgodnie z art. 1 u.o.z., który stanowi o tym, że zwierzę, jako istota żyjąca, posiadająca zdolność odczuwania cierpienia, nie jest rzeczą. Celem artykułu jest przytoczenie norm dotyczących stosowania środków karnych wobec właścicieli zwierząt, którzy nie wywiązali się z obowiązków wynikających z ustawy o ochronie zwierząt. Aby zobrazować skalę zjawiska, jakim jest znęcanie się nad zwierzętami, w artykule zostaną przedstawione również statystyki dotyczące przestępstw uregulowanych w art. 35 u.o.z.
Keywords: zwierzęta; ochrona zwierząt; środki karne; przestępstwo