Administracyjnoprawne aspekty ochrony zwierząt : w stronę humanitaryzmu - Helios, Joanna; Jedlecka, Wioletta (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2024)
Prawna ochrona zwierząt stanowi materię bardzo zróżnicowaną, obecną w wielu gałęziach prawa. W sposób najbardziej wszechstronny problematyka jest jednak uwzględniona w regulacjach z zakresu prawa administracyjnego. Odpowiednie traktowanie zwierzęcia i zapewnienie mu bezpiecznej oraz należytej egzystencji utożsamiane jest z interesem publicznym, którego realizację i ochronę najlepiej gwarantować mogą właśnie normy prawa publicznego, w szczególności administracyjnego. W związku z tym celem niniejszego artykułu jest wskazanie na zwrot prawa administracyjnego ku humanitarnej ochronie zwierząt.
Keywords: prawo administracyjne; ochrona zwierząt; humanitaryzm; środowisko; akt administracyjny