Środki pośredniej ochrony zwierząt na przykładzie uchwał w sprawie podatków i opłat lokalnych - perspektywa gmin z obszaru województwa dolnośląskiego - Pietkun, Patrycja (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2024)
W niniejszym tekście została poruszona problematyka administracyjnoprawnych środków ochrony zwierząt lokowanych w samorządowych aktach prawa miejscowego. Celem pracy było wyróżnienie środków – zwolnień przedmiotowych, wprowadzanych w uchwałach podejmowanych na podstawie ustawy z dnia 12 stycznia 1991 r. o podatkach i opłatach lokalnych, które poza realizacją celu fiskalnego mogą pośrednio przyczyniać się też do ochrony zwierząt. Rozważania prowadzone w pierwszej części artykułu obejmowały uchwały w sprawie wprowadzenia opłaty od posiadania psów. Została tu przedstawiona również perspektywa gmin z obszaru województwa dolnośląskiego w zakresie wprowadzania opłaty od posiadania psów w pierwszym kwartale 2023 r. W kolejnej części opracowania wskazane zostały inne wybrane przykłady zwolnień przedmiotowych w podatku od nieruchomości oraz zwolnień i ulg w podatku rolnym, które pośrednio mogą przyczyniać się do pełniejszej ochrony zwierząt na obszarach danych gmin. W artykule została zastosowana analityczno-dogmatyczna oraz empiryczna metoda badań. Wykorzystano w nim opracowania monograficzne i artykuły naukowe z zakresu nauki prawa administracyjnego oraz orzeczenia sądów administracyjnych.
Keywords: ochrona zwierząt; samorządowe akty prawa miejscowego; prawo miejscowe; opłata od posiadania psów