Ochrona zwierząt jako zadanie organów gminy w procesie planowania i zagospodarowania przestrzennego na przykładzie Dolnego Śląska - Pilarz, Karina (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2024)
Tematem niniejszego tekstu są regulacje prawne wprowadzające obowiązek uwzględniania przez organy gminy w procedurze planistycznej wymagań ochrony środowiska, do której należy także ochrona zwierząt. Szczególna uwaga poświęcona zostanie ochronie łączności ekologicznej poprzez właściwe planowanie i zagospodarowanie przestrzenne przejść dla zwierząt i terenów wokół nich. Ochrona ta konieczna jest ze względu na rosnącą fragmentację obszarów cennych przyrodniczo, co spowodowane jest przede wszystkim szybkim rozwojem infrastruktury komunikacyjnej. Jego efekt stanowi spadek zmienności genetycznej oraz zwiększenie śmiertelności zwierząt, a budowa przejść dla zwierząt pozwala na zachowanie łączności ekologicznej między płatami środowiska rozdzielonymi szlakiem komunikacyjnym. Celem zobrazowania przedmiotowych zagadnień przedstawione zostaną rozwiązania wprowadzone na obszarze Dolnego Śląska.
Keywords: planowanie przestrzenne; ochrona środowiska; ochrona zwierząt; ochrona łączności ekologicznej; korytarz ekologiczny; Dolny Śląsk