Praktyczne aspekty opiniowania programów opieki nad zwierzętami bezdomnymi oraz zapobiegania bezdomności zwierząt w świetle orzecznictwa sądów administracyjnych - Kudasik-Gil, Emilia (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2024)
Corocznie przed uchwaleniem programu opieki nad zwierzętami bezdomnymi i zapobiegania bezdomności zwierząt jego projekt jest opiniowany przez organizacje prozwierzęce, które działają na obszarze danej gminy. Wyrażenie przez organizacje stanowiska w zakresie zaproponowanych przez gminę rozwiązań – chociaż pozostaje niewiążące – ma znaczenie dla polepszania sytuacji zwierząt bezdomnych. Dlatego istotne jest, aby organizacje korzystały z ustawowo przyznanego uprawnienia do wyrażenia opinii. Organizacje tego rodzaju zwykle nie dysponują profesjonalnym doradztwem prawnym, dlatego uzasadnione stało się zestawienie najczęściej pojawiających się błędów w treści programów oraz wskazanie propozycji prawidłowych regulacji, na które wskazują sądy administracyjne. Celem niniejszej publikacji jest nie tylko analiza zjawiska wadliwości uchwał, ale także wskazanie praktycznych wytycznych dla osób przygotowujących bądź opiniujących projekty na podstawie art. 11a ust. 7 ustawy o ochronie zwierząt.
Keywords: program opieki nad zwierzętami bezdomnymi; ustawa o ochronie zwierząt; zwierzęta bezdomne; ochrona zwierząt; prawo zwierząt; prawna ochrona zwierząt