Niezaspokojenie podstawowych potrzeb zwierzęcia domowego jako przesłanka wydania decyzji o czasowym jego odebraniu - Kozłowska, Małgorzata; Zarychta-Romanowska, Kamila (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2024)
Dobrostan zwierząt jest wartością wpisaną nie tylko w prawo krajowe, ale też unijne. Jak pokazują badania Eurobarometru, dobrostan zwierząt domowych, wśród których prym wiodą psy i koty, leży szczególnie na sercu Europejczykom. Opiekunowie zwierząt domowych zobligowani są do zapewnienia im poszanowania, ochrony i opieki, a także do ich humanitarnego traktowania, przez które rozumie się traktowanie uwzględniające potrzeby zwierzęcia i zapewniające mu opiekę i ochronę. Szczególnie interesującym przykładem dbałości o dobrobyt zwierząt domowych jest sprawa kota Wrocka, który po tym, gdy został adoptowany przez Prezydenta Miasta, zamieszkuje w ratuszu stolicy Dolnego Śląska. Niestety, zdarzają się przypadki, gdzie zwierzętom domowym nie są zaspokajane podstawowe potrzeby bytowe w zakresie zarówno zdrowia fizycznego, jak i psychicznego. W takich przypadkach, w celu ochrony ich życia i zdrowia, niezbędne jest sięgnięcie do rozwiązań administracyjnoprawnych.
Keywords: zwierzę domowe; decyzja administracyjna; dobrostan zwierząt; Dolny Śląsk