Ograniczenia w wykonywaniu działalności cyrkowej na gruntach gminnych jako przykład pośredniej ochrony zwierząt wykorzystywanych do celów widowiskowo-rozrywkowych na przykładzie Wrocławia i Poznania - Kozłowska, Małgorzata (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2024)
W świetle prawa polskiego działalność cyrkowa z udziałem zwierząt jest dozwolona. Sytuacja prawna zwierząt wykorzystywanych do celów widowisko-rozrywkowych regulowana jest przez ustawę o ochronie zwierząt. Jak wskazują m.in. organizacje prozwierzęce, traktowanie zwierząt w cyrkach odbiega w sposób istotny od zasad humanitarnego traktowania tych istot żywych. Chociaż ustawodawca pozostaje obojętny na cierpienie zwierząt w cyrkach, dopuszczając do występów z ich udziałem, to podejmowane są inicjatywy, które w sposób istotny mogą wpływać na ochronę dobrostanu zwierząt wykorzystywanych w widowiskach cyrkowych. Wiodącą rolę w tym zakresie odgrywają organy wykonawcze gminy, które w wydawanych aktach prawa miejscowego mogą skutecznie zakazać organizowania na terenach należących do tej jednostki samorządu terytorialnego objazdowych przedstawień cyrkowych zawierających w ofercie programowej udział zwierząt i ich promocji na tym terenie. Pionierem działań prawnych zmierzających do ograniczenia działalności cyrkowej na gruntach stanowiących własność jednostki samorządu terytorialnego były władze położonego na Dolnym Śląsku miasta na prawach powiatu Wrocławia, a także włodarze wielkopolskiego Poznania.
Keywords: ochrona zwierząt; zwierzęta wykorzystywane do celów widowiskowo-rozrywkowych; jednostka samorządu terytorialnego; Dolny Śląsk