Uwagi o roli związków zawodowych w zakresie związkowej reprezentacji praw i interesów pracowników wykonujących wolne zawody - Borowicz, Jacek (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2024)
Niniejszy artykuł poświęcony jest rozważaniom na temat roli związków zawodowych w reprezentacji i obronie praw i interesów zawodowych i socjalnych szczególnej grupy osób wykonujących pracę zarobkową w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 23 maja 1991 roku o związkach zawodowych, jaką stanowią wykonawcy wolnych zawodów regulowanych pozostający w zatrudnieniu (pracowniczym i niepracowniczym — w szczególności cywilnoprawnym). W szczególności rozważane są w nim kwestie relacji pomiędzy związkiem zawodowym a samorządem zawodowym w zakresie wpływu tych podmiotów na procesy tworzenia i stosowania przepisów prawa dotyczącego tej kategorii zatrudnionych.
Keywords: związki zawodowe; samorząd zawodowy; wolne zawody; zatrudnienie pracownicze; zatrudnienie cywilnoprawne; uprawnienia związków zawodowych; zadania samorządu zawodowego