Postanowienia blankietowe w układach zbiorowych pracy - Tomanek, Artur (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2024)
Przedmiotem niniejszego opracowania są postanowienia blankietowe zamieszczane w układach zbiorowych pracy. Określenie to odnosi się do postanowień układowych, które zawierają ramowe lub cząstkowe unormowanie warunków zatrudnienia pracowników, wskazując jednocześnie, że właściwa lub szczegółowa regulacja prawna nastąpi w innym przepisie zakładowym lub umowie o pracę. Praktyka układowa uzasadnia potrzebę przybliżenia i analizy takich postanowień zarówno pod względem ich celowości, jak i dopuszczalności (mocy prawnej). W konkluzji autor zaleca partnerom społecznym uregulowanie całości materii stanowiącej przedmiot rokowań w ramach układu zbiorowego pracy, bez posługiwania się postanowieniami o charakterze blankietowym. Nie oznacza to jednak apriorycznego uznania, że stypulacje takie nie odgrywają roli w procesie kształtowania praw i obowiązków pracownika i pracodawcy.
Keywords: układ zbiorowy pracy; postanowienia blankietowe; autonomiczne źródła prawa pracy; regulacja wynagradzania za pracę; umowa o pracę