Transformacje paradygmatu prawa i gospodarki : Trzy tezy prof. S. Sołtysińskiego vs. uwagi uaktualniające i polemiczne - Wyszyński, Filip (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2023)
Tematem niniejszej pracy jest problematyka transformacji paradygmatu w prawie i gospodarce. Zaobserwować można, że demokracja liberalna w ramach społecznej gospodarki wolnorynkowej ulega zmianom trendowym. Nadzwyczajne zmiany stosunków w perspektywie globalnej identyfikowane jako sytuacje kryzysowe zmieniają kierunki rozumienia funkcji prawa jako narzędzia kształtowania gospodarki. Widoczny staje się paradygmat interwencjonizmu państwa w gospodarkę. Celem artykułu jest zweryfikowanie hipotezy przez pryzmat regulacji jako dowodów potwierdzających ich słuszność bądź zaprzeczających im. Wnioski potwierdzają hipotezę o wzroście zaangażowania państwa w procesy gospodarcze w czasie nadzwyczajnej zmiany okoliczności. Do zweryfikowania hipotezy posłużyły trzy tezy prof. S. Sołtysińskiego.
Keywords: transformacja paradygmatu; prawo i gospodarka; nadzwyczajna zmiana stosunków; sytuacje kryzysowe