Rola BIP w świetle uregulowań ustawy z dnia 14 czerwca 1960 roku — Kodeks postępowania administracyjnego - Tomaszewska, Katarzyna (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2023)
Biuletyn Informacji Publicznej stanowi jeden ze sposobów powszechnego udostępnienia informacji publicznej. Podstaw prawnych dla jego organizacji i zastosowania należy poszukiwać w ustawie z dnia 6 września 2001 roku o dostępie do informacji publicznej (Dz. U. z 2022 r., poz. 902), ale wykorzystanie jego funkcjonalności uwidacznia się również w regulacjach szczególnych. O takim wykorzystaniu można również mówić, biorąc pod uwagę uregulowania ustawy z dnia 14 czerwca 1960 roku — Kodeks postępowania administracyjnego (Dz. U. z 2023 r., poz. 775). Punkt ciężkości prowadzonych rozważań został położony na szczegółowe określenie, jaka jest rola BIP w regulacjach porządkujących polską procedurę administracyjną.
Keywords: dostęp do informacji publicznej; Biuletyn Informacji Publicznej; powiadomienia publiczne; doręczenie przez obwieszczenie