Ryzyko w kontekście odpowiedzialności administratora danych osobowych i podmiotu przetwarzającego a zawarcie zapisów w umowie powierzenia przetwarzania danych osobowych w celu ograniczenia odpowiedzialności w zakresie nakładania administracyjnych kar pieniężnych w rozumieniu artykułu 83 RODO - Mieszała, Radosław (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2023)
Niniejszy artykuł jest interdyscyplinarną pracą skupiającą się na dziedzinie prawa oraz zarządzania, konkretnie — zarządzania kontraktami, w której autor podjął próbę przedstawienia ryzyk związanych z zapisami w umowie powierzenia przetwarzania danych osobowych, jakich to zastosowanie może stanowić ograniczenie ryzyka w kontekście nałożenia administracyjnych kar pieniężnych w rozumieniu art. 83 RODO. Na wstępie w pracy zostaje przedstawione pojęcie administratora danych osobowych oraz podmiotu przetwarzającego, a także różnice między tymi podmiotami. Następnie poruszona zostaje kwestia umowy o powierzeniu danych osobowych oraz skutków ewentualnego braku wymaganych zapisów bądź umowy w ogóle. W ostatniej części przedstawiona jest analiza przypadków — tak zwanych case study, oraz wnioski, z jakich powodów dotyczących umów o powierzeniu danych osobowych zostały nałożone kary pieniężne w rozumieniu art. 83 RODO.
Keywords: ryzyko a umowa o powierzeniu danych osobowych; zapisy w umowie o powierzeniu danych osobowych a ryzyko; ryzyko a umowy RODO; ryzyka w umowie o powierzeniu danych osobowych