Dochowanie terminu na złożenie oświadczenia o przyjęciu lub odrzuceniu spadku w imieniu małoletniego - Kuźmicka-Sulikowska, Joanna (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2023)
W artykule poruszona jest tematyka ważna dla polskiego prawa spadkowego. Konkretnie chodzi o przypadki, w których do dziedziczenia dochodzi małoletni spadkobierca, a jego przedstawiciel ustawowy chce w jego imieniu przyjąć lub odrzucić spadek. Do tej pory pojawiał się tu problem z wykonaniem tego w terminie na dokonanie tej czynności wynikającym z art. 1015 § 1 k.c. w związku z koniecznością uzyskania na to uprzedniej zgody sądu opiekuńczego. W artykule pokazano, jak starano się ten problem rozwiązać w orzecznictwie i doktrynie, a także omówiono i poddano ocenie to, jakie jego rozwiązanie przyniosła nowelizacja Kodeksu cywilnego z 28 lipca 2023 roku.
Keywords: prawo spadkowe; małoletni spadkobierca; odrzucenie spadku; przyjęcie spadku; termin na złożenie oświadczenia o przyjęciu lub odrzuceniu spadku