Odpowiedzialność odszkodowawcza za wydanie decyzji nadzorczej w zakresie reklamy produktów leczniczych - Raduła, Michał (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2023)
Odpowiedzialność odszkodowawcza organów władzy publicznej uregulowana została w normach konstytucyjnoprawnych i rozwinięta w przepisach prawa cywilnego. Nadzór nad reklamą produktów leczniczych sprawuje Główny Inspektor Farmaceutyczny — centralny organ administracji rządowej. Decyzje nadzorcze w zakresie reklamy posiadają rygor natychmiastowej wykonalności. Artykuł ma na celu analizę prawną możliwości skutecznego dochodzenia roszczenia odszkodowawczego za bezprawne wydanie i wykonanie decyzji nieostatecznej w omawianym zakresie.
Keywords: odpowiedzialność odszkodowawcza; Główny Inspektor Nadzoru Farmaceutycznego; nadzór; reklama produktu leczniczego