Zmiana zezwolenia na prowadzenie apteki ogólnodostępnej a zmiana lokalizacji apteki - Kowolik, Tomasz (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2023)
W praktyce orzeczniczej organów Państwowej Inspekcji Farmaceutycznej przyjęto, że zezwolenie na prowadzenie apteki ogólnodostępnej jest ściśle powiązane z jej lokalizacją i jakiekolwiek zmiany lokalizacji apteki (choćby w zakresie lokali w tym samym budynku) prowadzą do utraty zezwolenia. Pogląd ten nie ma wyraźnego oparcia w przepisach prawa, za to jest wynikiem procesu wykładni prawa. Skutki tej wykładni są dotkliwe i nieodwracalne dla przedsiębiorców, bowiem w obecnym stanie prawnym uzyskanie nowego zezwolenia w miejsce utraconego w praktyce jest niemożliwe. Z kolei przyczyny zmian lokalizacji apteki nierzadko są całkowicie niezależne od działań lub zaniechań przedsiębiorców. Ta sytuacja skłoniła autora do analizy przepisów prawa oraz orzecznictwa w poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie, czy dopuszczalna jest zmiana lokalizacji apteki bez ryzyka utraty zezwolenia.
Keywords: zezwolenie na prowadzenie apteki ogólnodostępne; zmiana lokalizacji apteki; zmiana zezwolenia na prowadzenie apteki ogólnodostępnej; art. 99 Prawa farmaceutycznego; art. 97 Prawa farmaceutycznego; art. 155 Kodeksu postępowania administracyjnego; art. 22 Konstytucji RP