Nowelizacje przepisów ustawy z 6 września 2001 roku — Prawo farmaceutyczne z perspektywy respektowania standardów demokratycznego procesu stanowienia ustaw — analiza krytyczna - Jabłoński, Mariusz (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2023)
W opracowaniu poddano analizie praktykę wprowadzania poprawek w trakcie prac parlamentarnych dotyczących nowelizacji przepisów ustawy — Prawo farmaceutyczne. Autor koncentruje się na wskazaniu zakresu i charakteru naruszeń konstytucyjnego trybu stanowienia ustaw, które towarzyszyły tym procesom. W szczególności pogłębionej refleksji poddany został „mechanizm” zmian dokonanych w związku z uchwalaniem ustawy o zmianie ustawy o gwarantowanych przez Skarb Państwa ubezpieczeniach eksportowych oraz niektórych innych ustaw.
Keywords: tryb ustawodawczy; zasady prawidłowej legislacji; poprawka a nowa inicjatywa ustawodawcza; prawo farmaceutyczne; nowelizacja