Skutki prawne uchwalenia lub zmiany miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego - Błażewski, Maciej (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego. Wydawnictwo "Szermierz" sp. z o.o., 2024)
Miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego jest aktem planowania przestrzennego, który ustala przeznaczenie terenu, rozmieszczenie inwestycji celu publicznego oraz określenia sposobów zagospodarowania i warunków zabudowy terenu. Skutki prawne uchwalenia lub zmiany miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego odnoszą się do przyjęcia nowych oraz derogowania dotychczasowych rozwiązań normatywnych. Skutki prawne uchwalenia lub zmiany planu miejscowego mają zróżnicowany charakter. Należy wyróżnić trzy sfery tych skutków prawnych. Są nimi: zmiana zakresu prawa własności; zmiana zakresu wolności jednostki w procesie inwestycyjno-budowlanym oraz zmiana sytuacji prawnej podmiotu publicznego. Organy gminy oceniają skutki prawne uchwalenia lub zmiany planu miejscowego, jak również mogą dostosować treść rozstrzygnięć normatywnych w nim zawartych do ich skutków prawnych.
Keywords: miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego; odpowiedzialność odszkodowawcza; proces inwestycyjno-budowlany; interes publiczny; prawo własności; akt normatywny; zasada proporcjonalności; nadzór prawny; derogacja aktu normatywnego