Dataset 4: Key Strategic Documents Issued by Trade Unions and Employer Organizations - Mollona, Edoardo; Mezzadra, Sandro; Montesi, Danilo; Frapporti, Mattia; Pirone, Maurilio; Jubany, Olga; Mancinelli, Fabiola; Andreu, Oscar Guasch; Domínguez, Ignacio Elpidio; Milano, Claudio; Alcalde-González, Verna; Fabrega, Emma; et al.
Projekt INCA bada wpływ tak zwanych platform cyfrowych na europejskie demokracje i instytucje. Promując wzrost gospodarczy i transformację rynku pracy, platformy te stanowią wyzwanie dla decydentów i obywateli w odniesieniu do udziału ludzi w procesach decyzyjnych, nierówności majątkowych i erozji zaufania do instytucji publicznych. W szczególności tak zwane GAFAM (Google, Amazon, Facebook, Apple i Microsoft) stają się coraz bardziej infrastrukturą dla kształtowania opinii, organizacji pracy i debaty politycznej. Ich rosnąca siła w kształtowaniu i wpływaniu na te kwestie poprzez lobbing, stosunki przemysłowe i wpływ kulturowy otworzyła szeroką debatę na temat sposobu radzenia sobie z tymi przemianami. Podczas gdy społeczeństwa europejskie wyrosły w oparciu o liberalne demokracje i instytucje, które są w stanie utrzymać skoordynowaną gospodarkę rynkową, dziś ich rola wydaje się być ograniczona ze względu na trudności w regulowaniu władzy korporacyjnej platform, która rozprzestrzenia się poprzez politykę, gospodarkę i kulturę. INCA ma na celu: zdefiniowanie form podtrzymywania zaufania do instytucji i nowych modeli zarządzania zdolnych do połączenia wzrostu platform z integracją społeczną i udziałem obywateli w procesach decyzyjnych; stymulowanie alternatywnych modeli biznesowych i stosunków przemysłowych, aby GAFAM i platformy były odpowiedzialne za sprawiedliwość społeczną przy jednoczesnym zachowaniu ich innowacyjności; wyjaśnienie sposobu, w jaki GAFAM wpływają na opinię obywateli europejskich, warunkując procesy demokratyczne
Keywords: platforma cyfrowa; demokratyczne rządy; władza korporacji; lobbing