Gwarancje prawne administracyjnej kary pieniężnej względniejszej dla sprawcy - Koch, Przemysław (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2024)
W nowelizacji z 2017 r. prawodawca wprowadził do Kodeksu postępowania administracyjnego wiele rozwiązań mających wpływ na wymiar administracyjnych kar pieniężnych. Uregulowane zostały m.in.: kwestie intertemporalne, dyrektywy wymiaru kary, przesłanki odstąpienia od nałożenia kary, wyłączenie karalności, a także ulgi w wykonaniu kary. Choć sama idea uregulowania powyższych kwestii jest jak najbardziej słuszna, to nie jest ona jednak wolna od wad. W niniejszej pracy autor zwraca uwagę na problemy pojawiające się w związku ze stosowaniem wprowadzonych przepisów oraz proponuje zmiany, które mogą je rozwiązać.
Keywords: administracyjna kara pieniężna; sankcja; organ administracyjny; funkcje kary; kodeks postępowania administracyjnego