Prolegomena do analizy prawnych aspektów międzynarodowej polityki podatkowej - Lipka, Krzysztof (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2024)
Artykuł poświęcony jest analizie prawnych aspektów międzynarodowej polityki podatkowej. Państwa, przygotowując i prowadząc taką politykę, koncertują się głównie na jej aspektach wewnątrzkrajowych, przykładając mniejsze znaczenie do prowadzenia świadomych działań w sferze międzynarodowej. Jednak w związku z postępującymi procesami globalizacji i kształtowaniem się nowego, światowego porządku fiskalnego znaczenie podatkowej polityki międzynarodowej wzrasta. Choć obecnie tylko nieliczne kraje prowadzą taką politykę w sposób kompleksowy i całkowicie świadomy, to należy spodziewać się, że kolejne państwa będą zainteresowane zwiększaniem skali podejmowanych w tym zakresie działań. Badając prawne aspekty omawianego zagadnienia, należy uwzględniać możliwość wykorzystywania środków prawa twardego (hard law) i prawa miękkiego (soft law). W artykule zwrócono szczególną uwagę na wykorzystanie organizacji międzynarodowych (w tym UE) do realizacji celów międzynarodowej polityki podatkowej.
Keywords: międzynarodowe prawo podatkowe; polityka podatkowa; międzynarodowa polityka podatkowa; niepaństwowe systemy normatywne