Paradygmat kulturowej analizy prawa - Mroziński, Juliusz (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2024)
Tekst poddaje analizie pojęcie paradygmatu i sposób jego ujmowania w naukach humanistycznych i społecznych, ze szczególnym uwzględnieniem nauk prawnych. Wstępne odniesienie do naturalistycznie zorientowanej wizji paradygmatu nauki oferowanej przez T. Kuhna stanowi punkt wyjścia dla refleksji nad perspektywą przyjmowaną w badaniach z zakresu stosunkowo nowego nurtu jurysprudencji, jaki stanowi kulturowa (kulturoznawcza) analiza prawa. W oparciu o nakreślone ujęcie paradygmatu kulturoznawczego w naukach prawnych podjęto próbę naświetlenia jądra regulacji Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 2 kwietnia 1997 r.
Keywords: kulturowa analiza prawa; kultura prawna; wartości prawa; wartości konstytucyjne