The Hands of Social Messiness in the Raise of Economic Cybercrime: A Case of Sakawa Phenomenon in Tamale, Ghana - Yushawu, Abubakari (2024)
Zagadnienie cyberprzestępczości gospodarczej, określanej w Ghanie mianem Sakawa, wzbudziło globalne niepokoje, dotykając zarówno osób fizycznych, jak i instytucji rządowych oraz przedsiębiorstw. Chociaż cyberprzestępczość gospodarcza kształtowana jest częściowo przez niedostatki technologiczne, jej rozpowszechnienie w wielu regionach Afryki Zachodniej, a w szczególności w Tamale w Ghanie, podkreśla znaczenie czynników społecznych w jej rozwoju. Pomimo wcześniejszych badań, które starały się ująć to zjawisko z różnych perspektyw, nadal istnieje luka badawcza w kwestii wpływu procesów społecznych na wzrost cyberprzestępczości gospodarczej.Niniejsza rozprawa odwołując się do teorii dezorganizacji społecznej bada wpływ procesów społecznych na rozprzestrzenianie się cyberprzestępczości gospodarczej w Tamale. Badanie skupia się na roli nieformalnych i formalnych mechanizmów kontroli, takich jak więzi społeczne i kapitał społeczny, praktyki i przekonania społeczno-kulturowe, zbiorowa skuteczność i warunki ekonomiczne. Celem badania jest odkrycie, w jaki sposób te czynniki wpływają na rozprzestrzenianie się cyberprzestępczości gospodarczej w Tamale. Rozprawa ma na celu dostarczenie świeżego spojrzenia na to zjawisko, zarówno dla badaczy, jak i decydentów.Badanie objęło różnorodną grupę aktorów społecznych z instytucji formalnych i nieformalnych. Wykazało ono, że w Tamale cyberprzestępczość gospodarcza postrzegana jest przede wszystkim w kategoriach moralności i dewiacji. Ta perspektywa przenosi punkt ciężkości z interpretacji prawnych na aspekty moralne i społeczno-kulturowe, wskazując na specyficzne regionalne rozumienie tego zjawiska. W połączeniu z ubóstwem panującym w regionie, prowadzi to do społecznego usprawiedliwienia, akceptacji i normalizacji takich działań jako realnej strategii gospodarczej.W rezultacie zarówno nieformalne, jak i formalne mechanizmy kontroli społecznej, na które oddziałują procesy społeczne (więzi społeczne, zbiorowa skuteczność, praktyki i przekonania społeczno-kulturowe oraz warunki ekonomiczne), okazują się nieskuteczne w przeciwdziałaniu działalności Sakawa. Co więcej, te czynniki i procesy społeczne tworzą sprzyjające środowisko dla rozprzestrzeniania się tego typu zjawisk.W oparciu o te ustalenia, rozprawa formułuje zalecenia dotyczące badań naukowych oraz inicjatyw politycznych mających na celu zwalczanie cyberprzestępczości i działalności Sakawa zarówno w regionie, jak i na szerszą skalę.
Keywords: cyberprzestępczość gospodarcza; Ghana; Sakawa; dezorganizacja społeczna; Tamale