Web scraping na potrzeby szkolenia sztucznej inteligencji a sytuacja autora - Kula, Daniel (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2024)
W dobie sztucznej inteligencji (AI) i powszechnego web scrapingu dzieła dostępne w internecie są codziennie kopiowane na potrzeby zbierania danych treningowych do szkolenia modeli AI. W USA, skąd wiele przedsiębiorstw dostarcza rozwiązania oparte na AI, obserwujemy wzrost liczby postępowań sądowych związanych z tym problemem. Dostawcy tych rozwiązań bronią się, powołując doktrynę fair use. W tożsamych przypadkach w Europie argumentacja najprawdopodobniej skupi się na wyjątkach od praw wyłącznych wprowadzonych przez prawodawcę unijnego w dyrektywie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/790. Analiza wprowadzonych dyrektywą wyjątków prowadzi jednak do wniosku, że regulacje te w istocie nie pozostają optymalne ani z perspektywy podmiotów uprawnionych, ani scrapujących.
Keywords: web scraping; eksploracja tekstów i danych; dyrektywa DSM; dozwolony użytek; sztuczna inteligencja; uczenie maszynowe; głębokie uczenie; wielkie modele językowe; zastrzeżenie korzystania; uprawnienia autora