Wykorzystywanie w biznesie treści generowanych przez sztuczną inteligencję – praktyczne case study zarządzania ryzykiem prawnoautorskim - Jurowicz, Jakub; Paja, Małgorzata (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2024)
Tekst został poświęcony biznesowym ryzykom wynikającym ze stosowania w przedsiębiorstwach sztucznej inteligencji (dalej: „AI”) – związanym z brakiem powstania lub brakiem skutecznego nabycia praw autorskich do generacji AI. Zawarta w tekście analiza przedstawia genezę powstawania takich ryzyk, związaną ze stopniem przygotowania przedsiębiorców do wdrożenia narzędzi AI w swoich przedsiębiorstwach, a następnie omawia wybrane przykłady takich ryzyk. Autorzy tekstu skoncentrowali się na omówieniu zagrożeń wynikających ze spornego statusu prawnego generacji AI na gruncie prawa autorskiego (w szczególności w branży IT) i praktycznych konsekwencjach braku nabycia praw autorskich do dzieł tworzonych przy wykorzystaniu AI – z uwzględnieniem orzecznictwa sądów krajów członkowskich UE w tym zakresie. Analiza ryzyk biznesowych została omówiona w szczególności w kontekście relacji pracownik–pracodawca oraz w kontekście relacji pracodawca–klient. Zawarta w tekście analiza obejmuje również omówienie obszarów zarządzania ryzykiem związanym ze stosowaniem narzędzi AI. W tekście omówiono również stosowane przez praktyków prawa rozwiązania mające na celu zabezpieczenie omówionych ryzyk, przedstawiając i analizując przykłady rozwiązań na gruncie prawa umów oraz przykłady działań zmierzających do odpowiedniego przygotowania przedsiębiorców oraz pracowników do odpowiedzialnego stosowania narzędzi AI.
Keywords: AI; utwór; ryzyko; przedsiębiorca; zarządzanie; biznes