Klauzula generalna przeciwko unikaniu opodatkowania - Przybylski, Wiktor (Uniwersytet Wrocławski. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii, 2021)
Przedmiotem niniejszej pracy jest omówienie klauzuli generalnej przeciwko unikaniu opodatkowania wprowadzonej do polskiego systemu podatkowego 15 lipca 2016 r. W celu uporządkowania przedmiotu badań praca została podzielona na osiem części. W pracy omówiony został rys historyczny związany z wprowadzaniem klauzuli do polskich przepisów, przesłanki jej zastosowania, wyłączenia od stosowania klauzuli, zagadnienie sztucznego sposobu działania, zagadnienie korzyści podatkowej, zagadnienie sprzeczności korzyści podatkowej z celem lub przedmiotem ustawy podatkowej bądź jej przepisu, zagadnienie czynności, konsekwencje zastosowania klauzuli, a także problematyka dodatkowego zobowiązania podatkowego stanowiącego dodatkową sankcję wydania decyzji z zastosowaniem klauzuli. Praca skupia się na obecnym brzmieniu przepisów, określając jednak, jakie zmiany w klauzuli zostały dokonane na przestrzeni ostatnich lat jej funkcjonowania.
Keywords: klauzula generalna przeciwko unikaniu opodatkowania; ogólna klauzula przeciwko unikaniu opodatkowania; klauzula przeciwko unikaniu opodatkowania; klauzula obejścia prawa podatkowego; GAAR; klauzula GAAR; ordynacja podatkowa; korzyść podatkowa; unikanie opodatkowania